Health-promoting lifestyle y assertiveness in university workers

Ernesto Jiménez Bernardino, Alicia Álvarez Aguirre, Blanca Lilia Reyes Rocha, Leticia Casique Casique, José Manuel Herrera Paredes, Mercedes Sánchez Perales

Abstract


Objective. The work sought to analyze the health-promoting lifestyle variables, assertiveness, and their relation to health condition in university workers.

Methods. This was a correlational study with the participation of 112 workers selected through census-type random sampling. To gather information, a form was used that included sociodemographic, anthropometric, and clinical data, in addition to the health-promoting lifestyle scale by Walker et al., and the Assertiveness Questionnaire by Lazarus and Folkman.

Results. Participants ranged between 24 and 72 years of age (mean = 45), 61.6% were women, 49.1% worked the day shift, and 59.8% worked as teaching staff. With respect to health problems diagnosed: 17.0% had high blood pressure, 4.5% type II diabetes mellitus, and 4.5% suffer both diseases; 46.4% were found with overweight condition and 23.9% with some degree of obesity. The general index of health-promoting lifestyle was of 39.2 points (medium level) and assertiveness of 74.5 points (high level). A positive and significant relationship was found between assertiveness and the general index of the health-promoting lifestyle (r = 0.22, p <0.05) and the dimensions of spiritual development (r = 0.35, p<0.01) and interpersonal relations (r = 0.29, p <0.01). Likewise, glucose level, one of the parameters of the health condition, was inversely related to the health-promoting lifestyle (r = -0.20, p <0.05) and to the dimensions of physical activity (r = -0.24, p <0.01) and stress management (r = -0.24, p <0.01).

Conclusion. The findings show the relationship between the health-promoting lifestyle and assertiveness in university workers studied, which justifies the design of educational interventions from nursing aimed at improving these aspects.

Descriptors: assertiveness; life style; surveys and questionnaires; occupational health.

Keywords: Lifestyle, assertiveness, university worker

How to cite this article: Jiménez E, Álvarez A, Reyes BL, Casique L, Herrera JM, Sánchez M. Health-promoting lifestyle and assertiveness in university workers. Invest. Educ. Enferm. 2017; 35(1):


Full Text:

PDF ENGLISH ESPAÑOL Vídeo

References


(1) Maville JA, Huerta CG. Health promotion in nursing: 3rd Ed. The United States of America: DELMAR; 2013.

(2) Organización Mundial de la Salud - OMS. Entornos Laborales Saludables: Fundamentos y Modelos de la OMS. Contextualización, Prácticas y Literatura de Soporte. Ginebra: OMS; 2010.

(3) Gil P. Riesgos psicosociales en el trabajo y salud ocupacional. Rev. Peru Med. Exp. Salud Pública. 2012; 29(2):237-241.

(4) Universidad Nacional de Colombia. Proyecto educativo de programa: autoevaluación y seguimiento de la calidad de los programas de Enfermería. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia; 2013.

(5) Ruiz-Frutos C, Delclós J, Ronda E, García AM, Benavides FG. Salud laboral, conceptos y técnicas para la prevención de riesgos laborales. 4th Ed. Barcelona: Elsevier; 2013.

(6) Cañón S, Galeano G. Factores laborales psicosociales y calidad de vida laboral de los trabajadores de la salud de ASSBASALUD E.S.E Manizales (Colombia). Arch. Med. 2011; 11(2):114-26.

(7) Plan de acción mundial para la prevención y el control de las enfermedades no transmisibles 2013-2020. Organización Mundial de la Salud – OMS [Internet]. 2013 [Cited 29 Feb 2016]. Available from: http://www.who.int/cardiovascular_diseases/15032013_updated_revised_draft_action_plan_spanish.pdf?ua=1

(8) Velazco-Contreras ME. Perfil de salud de los trabajadores del Instituto Mexicano del Seguro Social. Rev. Med. Ins. Mex. Seguro. Soc. 2013; 51(1):12-25.

(9) Salinas J, Lera L, González CG, Villalobos E, Vio F. Estilos de vida, alimentación y estado nutricional en trabajadores de la construcción de la Región Metropolitana de Chile. Rev. Med. Chile. 2014; 142:834-40.

(10) López JM. Posibles enfermedades no transmisibles en trabajadores de la UNIMAR. Bol. Inf. CEI. 2014; 1(2):88.

(11) Artime EM, Alonso MI. Estado ponderal y su relación con el tipo de trabajo y estilos de vida en población laboral. Enferm. Trab. 2012; 11:239-47.

(12) Becerra S. Universidades saludables: una apuesta a una formación integral del estudiante. Rev. Psicol. 2013; 31(2): 288-314.

(13) Gaviria A. La Universidad de Antioquia como institución promotora de la salud (Medellín, Colombia, 2010-2013). Invest. Enferm. Imagen Desarr. 2016; 18(1):13-30.

(14) Camacho LA, Echeverria SB, Reynoso L. Estilos de vida y riesgos en la salud de trabajadores universitarios. J. Behav. Health Soc Issues. 2010; 2(1):91-103.

(15) Laguado E, Gómez MP. Estilos de vida saludable en estudiantes de enfermería en la universidad cooperativa de Colombia. Hacia Promoc. Salud. 2014; 19(1):68-83.

(16) Arredondo D.M, Granda, A.M. Teletrabajo: la asertividad como estrategia de comunicación en el mundo laboral. Rev. Reflexiones Saberes. 2015; 3(4):48-55.

(17) Universidad Autónoma de Guerrero. Contrato Colectivo de Trabajo del Sindicato de Trabajadores Académicos de la Universidad Autónoma de Guerrero 2015-2016 [Internet]. México: Comercializadora del Centro Calzadilla SA de CV [CCsa]; 2015 [Cited 06 Dec 2016]. Available from: http://seguridadsocial.uagro.mx/pdf/STAUAG_CCT-2015-2016.pdf

(18) Universidad Autónoma de Guerrero. Plan de Desarrollo Institucional 2013-2017 [Internet]. México: Comercializadora del Centro Calzadilla SA de CV [CCsa]; 2013 [Cited 06 Dec 2016]. Available from: https://www.uagro.mx/conocenos/images/pdf/PDI.pdf

(19) Walker SN, Kerr MJ, Pender NJ, Sechrist KR. A Spanish language version of the Health-Promoting Lifestyle Profile. Nursing Research. 1990; 39: 268– 273.

(20) Lazaruz R, Folkman. El concepto de afrontamiento en estrés y procesos cognitivos. Barcelona: Ediciones Martínez Roca. S.A:1986.

(21) Secretaría de Salud. Reglamento de la Ley General de Salud en materia de Investigación para la SaludMéxico, Reforma 2014. [Citado el 9 de Septiembre 2016] Available from: http://www.salud.gob.mx/unidades/cdi/nom/compi/rlgsmis.html

(22) Tavakol M, Dennick R. Making sense of Cronbach’s alpha. Int. J. Med. Educ. 2011; 2:53-5.

(23) Gutiérrez JP, Rivera-Dommarco J, Shamah-Levy T, Villalpando-Hernández S, Franco A, Cuevas-Nasu L, Romero-Martínez M, Hernández-Ávila M. Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2012. Resultados Nacionales [Internet]. Cuernavaca, México: Instituto Nacional de Salud Pública (MX); 2012 [Cited 06 Dec 2016]. Available from: http://ensanut.insp.mx/informes/ENSANUT2012ResultadosNacionales.pdf

(24) Ramírez R, Agredo R. Fiabilidad y validez del instrumento “Fantástico” para medir el estilo de vida en adultos colombianos. Rev. Salud Pública. 2012; 14(2):226-37.

(25) Ruiz V, Nobles D, Ruiz C. Asertividad en funcionarios de la administración pública del municipio de Montería, Colombia. Encuentros. 2015; 13(2): 13-24.

(26) Castillo I, Flores LE, Miranda G, Murillo S. Docencia Universitaria saludable: Una metamorfosis impostergable. Revista Electrónica Educare. 2016; 20(2):1-27.

(27) Martínez MI, Ferri A, Mateos AM, Alegre A. Mejora de los parámetros clínicos en pacientes con síndrome metabólico mediante intervención en educación nutricional y mejora del estilo de vida. Nutr. Hosp. 2015; 31(3):1444-8.


Abstract : 366 PDF : 606 ENGLISH : 2718 ESPAÑOL : 541 Vídeo : 56

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM


Esta publicación hace parte del Sistema de Revistas de la Universidad de Antioquia
¿Quieres aprender a usar el Open Journal system? Ingresa al Curso virtual
Este sistema es administrado por el Programa Integración de Tecnologías a la Docencia
Universidad de Antioquia
Powered by Public Knowledge Project